Λ. Ιασωνίδου 18 & Αργοναυτών, 16777 Ελληνικό

Παιδοψυχιατρική εκτίμηση

Η παιδοψυχιατρική είναι η ειδικότητα της ιατρικής που έχει ως αντικείμενο τη διάγνωση και τη θεραπεία διαταραχών ανάπτυξης, συναισθήματος ή/και συμπεριφοράς σε παιδιά και εφήβους. Ο παιδοψυχίατρος συνεκτιμώντας οργανικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες θα προχωρήσει σε διάγνωση, αλλά και στον σχεδιασμό της κατάλληλης θεραπευτικής παρέμβασης για το παιδί, τον έφηβο και την οικογένεια.

Τι περιλαμβάνει η παιδοψυχιατρική εκτίμηση;

Αρχικά ο παιδοψυχίατρος θα συζητήσει με τους γονείς τον λόγο για τον οποίο απευθύνθηκαν σε αυτόν και στη συνέχεια θα λάβει ένα ολοκληρωμένο ιστορικό. Στο ιστορικό συλλέγονται πληροφορίες για τα αναπτυξιακά στάδια του παιδιού (π.χ. πότε ένα παιδί μίλησε, περπάτησε), την κοινωνική και σχολική ανάπτυξη (π.χ. πώς ήταν η προσαρμογή του στο σχολικό περιβάλλον, αν έχει φίλους),  πληροφορίες σχετικά με την οικογένεια (π.χ. αδέρφια, διαζύγιο), καθώς και ένα σύντομο ιατρικό ιστορικό. Η συλλογή των παραπάνω πληροφοριών γίνεται κατά κύριο λόγο μέσα από την συνάντηση των γονιών με τον παιδοψυχίατρο. Συμπληρωματικά μπορεί να ζητηθεί η συμπλήρωση ειδικών ερωτηματολογίων από τους γονείς ή και σημαντικούς άλλους στη ζωή του παιδιού (π.χ. δασκάλους).

Μετά την λήψη του ιστορικού ακολουθεί μία ή και παραπάνω συναντήσεις του παιδιού/εφήβου με τον παιδοψυχίατρο, όπου μέσα από την συζήτηση και την παρατήρηση θα εκτιμηθούν οι δυσκολίες του παιδιού. Για τα παιδιά μικρότερης ηλικίας, το παιχνίδι είναι ένα από τα πιο συχνά μέσα που θα χρησιμοποιήσει ο παιδοψυχίατρος για να βοηθήσει το παιδί να εκφράσει συμβολικά τις ανάγκες και τις ανησυχίες του.

Συχνά ο παιδοψυχίατρος χρειάζεται να μιλήσει και με άλλους σημαντικού ανθρώπους στη ζωή των παιδιών, όπως τους δασκάλους, τα αδέρφια, άλλους φροντιστές (π.χ. παππούς, γιαγιά) ή άλλους θεραπευτές του παιδιού (π.χ. λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές) εφόσον το παιδί ακολουθεί και άλλες θεραπευτικές παρεμβάσεις. Η επικοινωνία γίνεται πάντα με την σύμφωνη γνώμη των γονέων.

Επίσης, ο παιδοψυχίατρος μπορεί να παραπέμψει το παιδί σε άλλους ιατρούς (π.χ. παιδίατρο-αναπτυξιολόγο, παιδονευρολόγο) ή άλλους ειδικούς επιστήμονες (ειδικό παιδαγωγό, λογοθεραπευτή, ψυχολόγο), έτσι ώστε να έχει τις απαραίτητες πληροφορίες που θα τον βοηθήσουν σε μια ακριβή διάγνωση και στον κατάλληλο θεραπευτικό σχεδιασμό.   

Για ποιο λόγο μπορεί να χρειαστεί μια παιδοψυχιατρική εκτίμηση;

Παιδοψυχιατρική εκτίμηση μπορεί να γίνει αν το παιδί ή ο έφηβος παρουσιάζει δυσκολίες όπως:

Διαταραχές Άγχους (π.χ. διαταραχή πανικού, μετατραυματικό στρες, γενικευμένο άγχος, φοβίες, ψυχοσωματικά συμπτώματα)

Συναισθηματικές Διαταραχές (π.χ. κατάθλιψη)

Διαταραχές της συμπεριφοράς (π.χ. διάσπαση προσοχής, υπερκινητικότητα, παραβατικότητα, επιθετικότητα, σχολική άρνηση)

Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες (π.χ. δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία) 

Διαταραχές Διατροφής (π.χ. ψυχογενής ανορεξία και βουλιμία)

Αναπτυξιακές Διαταραχές (π.χ. διαταραχή φάσματος αυτισμού)

Διαταραχές του ύπνου (π.χ. νυχτερινοί τρόμοι, υπνοβασία) 

Διαταραχές ταυτότητας φύλου (δυσφορία φύλου)

Ψυχωσικές Διαταραχές (π.χ. σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή)

Εξαρτήσεις (αλκοόλ, χρήση ουσιών, εθισμός στο διαδίκτυο)

 

Μέθοδοι

 • ABA
 • ΤEACCH
 • PECS
 • Sensory Integration
 • Social Stories
 • Σύστημα M.O.R.E
 • O.P.T.
 • Πρωτόκολλο Wilbarger
 • Ενταντική αλληλεπίδραση
 • S.O.F.F.I.
 • Listening Program
 • Μέθοδος ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗ

ONLINE ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

consulting

Είμαστε δίπλα σε εσάς και το παιδί σας χωρίς να αφήνουμε την απόσταση να δημιουργεί εμπόδιο στην επικοινωνία. Η online συμβουλευτική που παρέχουμε στην ΑΛΜΑΝΑΠΤΥΞΗ  είναι ένας ευέλικτος τρόπος για να συζητήσουμε το θέμα που σας απασχολεί και να προσφέρουμε μία ολιστική προσέγγιση στις ανάγκες της οικογένειας και του παιδιού.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού και να πραγματοποιήσουμε τη συνάντηση μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας.

Κλείστε το ραντεβού σας

Ο ΧΩΡΟΣ ΜΑΣ

Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε έναν σύγχρονο χώρο ειδικής αγωγής, πλήρως εξοπλισμένο και κατάλληλα διαμορφωμένο, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παιδιών και νεαρών εφήβων.

Παράλληλα, με μεράκι και αγάπη φροντίσαμε όλες τις λεπτομέρειες της διακόσμησης των κτιριακών μας εγκαταστάσεων, ώστε οι μαθητές μας να δραστηριοποιούνται σε ένα ζεστό και όμορφο περιβάλλον που θα τους κάνει να νιώθουν ασφάλεια και σιγουριά.

Όραμά μας είναι οι τάξεις μας να πλημμυρίζουν από τα χαμόγελα των μαθητών μας που ετοιμάζονται να ξεκινήσουν μαζί μας ένα συναρπαστικό «ταξίδι» δημιουργίας και γνώσης!

Διαβάστε Περισσότερα

oXoros

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

για τις απορίες σας και τις πρώτες οδηγίες

Επικοινωνία

Ακολουθηστε μας

 • fb