Το θέμα της οργάνωσης της μελέτης αφορά όλους τους μαθητές ανεξάρτητα από τη βαθμίδα εκπαίδευσης που βρίσκονται. Η μελέτη διαφοροποιείται, βέβαια, ανάλογα με την τάξη, τις εκάστοτε μαθησιακές απαιτήσεις και το μαθησιακό προφίλ του μαθητή.
Πώς μπορεί ο ίδιος ο μαθητής να οργανώσει την καθημερινή μελέτη στο σπίτι:
- Ο μαθητής ανατρέχει στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα που έχει στον πίνακα του γραφείου του, στο οποίο μπορεί να αναγράφεται το βιβλίο και το τετράδιο που χρειάζεται.
- Στον πίνακα αυτό θα υπάρχουν όλα τα μαθήματα του αναλυτικού προγράμματος ανά μέρα της βδομάδας. Ο μαθητής θα ανατρέχει στον πίνακα αυτό, για να θυμηθεί τα μαθήματα τα οποία είχε τη συγκεκριμένη μέρα στο σχολείο και έτσι σε συνάρτηση με τα μαθήματα τα οποία έχει γραμμένα θα προχωρήσει στην οργάνωση του διαβάσματός του. Επίσης, με βάση αυτό τον πίνακα στη συνέχεια πρέπει να ετοιμάσει την τσάντα του.
- Ο χώρος μελέτης είναι σταθερός και απουσιάζουν από αυτόν ερεθίσματα που μπορούν να διασπάσουν την προσοχή του.
- Βγάζοντας τα μαθήματα της αυριανής μέρας, κάνει ένα χρονοδιάγραμμα μελέτης.
- Ξεκινάει από τα πιο δύσκολα μαθήματα προς τα λιγότερα απαιτητικά. Διαλείμματα 5-10 λεπτών θα πρέπει να υπάρχουν στην μετάβαση των θεωρητικών – πρακτικών μαθημάτων και με γνώμονα τις αντοχές του κάθε παιδιού και όχι με γνώμονα τις αντοχές του γονέα του παιδιού.
- Στη μάθηση θεωρητικών μαθημάτων, εντοπίζει την κεντρική ιδέα του κεφαλαίου αφού κάνει μια γρήγορη ανάγνωση του κειμένου. Στη συνέχεια βρίσκει και υπογραμμίζει τις βασικές λέξεις με διάφορα χρώματα. Διαμορφώνει το δικό του σχεδιάγραμμα.
- Είναι σημαντικό να έχει εξασκηθεί στα παιδαγωγικά τρικ και σε μνημονικές τεχνικές. Δύσκολα και σημαντικά στοιχεία μπορεί να τα καταγράφει σε μικρές έγχρωμες κάρτες.
Για μαθητές με ΔΕΠΥ φάκελοι με διαφορετικά χρώματα βοηθάνε στην κατηγοριοποίηση του υλικού.